Oenighet i kyrkan om den militära insatsen i Libyen

Åsikterna går isär inom den katolska kyrkan om den nu pågående och av FN sanktionerade militära interventionen i Libyen. Den lokale katolske biskopen i den libyska huvudstaden Tripoli, Giovanni Innocenzo Martinelli, har flera gånger kritiserat den internationella interventionen och sagt att man borde satsa mer på diplomatins vägar. För några dagar sedan sade han i en intervju att luftangreppen förorsakat mer än 40 civila dödsoffer i huvudstaden på en enda dag. Och idag, den 5 april, har han upprepat sin kritik och i en intervju anslutit sig till Turkiets krav på ett eldupphör.

Utan att uttryckligen fördöma den internationella militära insatsen har också påven Benedictus XVI framhållit att man bör försöka hitta en lösning på diplomatisk väg. Även den internationella katolska fredsrörelsen Pax Christi ställer sig kritisk till den militära insatsen.

Men somliga ledande personer inom den katolska kyrkan menar att den militära interventionen är rättfärdigad, bland annat eftersom den har stöd av FN. Den uppfattningen har framförts av exempelvis den i Vatikanen inflytelserike ordföranden för biskoparna i Italien, kardinal Angelo Bagnasco.

I den katolska traditionen finns teorin om det rättfärdiga kriget, dvs en uppsättning kriterier som är tänkta att fungera som orienteringshjälp när man vill bedöma om en militär insats kan anses vara moraliskt rättfärdigad. Läs mer om teorin om det rättfärdiga kriget i Frans Holins artikel Frågan om det rättfärdiga kriget, ursprungligen publicerad i Signum 1, 1991.

Ulf Jonsson 2011-04-05

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: