Långfredagen i Jerusalem och Rom

I Jerusalem fanns i dag på långfredagen runt 50 000 kristna pilgrimer från jordens alla hörn på plats i gamla staden för att fira minnet av Jesu lidande och död. Trots regn- och hagelskurar var det många av pilgrimerna som vandrade längs Via Dolorosa, fram till gravkyrkan och den plats som traditionellt pekas ut som Golgata-kullen, där Jesus korsfästes.

Runt 500 israeliska poliser stod för säkerheten. Och eftersom inte alla pilgrimer kunde komma in i gravkyrkan, som var full med folk redan tidigt i morse, hade man ställt ut tv-skärmar på olika ställen i gamla staden, där man kunde följa de stora gudstjänsterna inne i gravkyrkan.

I Rom firade påven Benedictus XVI långfredagens liturgi i Peterskyrkan med början klockan 17. På långfredagskvällen leder han en korsvägsandakt i Colosseum. Men redan tidigare på dagen medverkade påven i ett ovanligt evenemang i italiensk tv. Den statliga tv-sändaren RAI hade inbjudit sju personer från olika länder att ställa frågor till påven, som han besvarade i sändningen. En ung kristen man från Irak frågade om påvens syn på de kristnas situation i Irak. Påven framhöll att de kristna i Irak behöver få hjälp från omvärlden för att kunna stanna kvar i sitt hemland. En ung muslimsk kvinna frågade om förhållandet mellan kristna och muslimer i Elfenbenskusten, som härjas av inbördeskrig. Påven betonade att man måste söka en fredlig dialog mellan kristna och muslimer. ”Våld kommer aldrig från Gud och våld leder aldrig till något gott”, sade påven. En ung flicka som varit med om jordbävningskatastrofen i Japan frågade varför det finns sådana lidanden som de som drabbat Japan. Påven svarade: ”Jag vet heller inte varför vissa människor får lida så mycket, medan andra lever i bekvämlighet. Men däremot vet vi att också Jesus fick lida mycket, liksom ni har fått göra, fastän han var oskyldig. Det visar att Gud står på deras sida som lider.” Se utdrag ur tv-programmet med påven här.

Kathpress 2011-04-22

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: