Över en miljard människor såg saligförklaringen

När påven Benedictus XVI i söndags, den 1 maj, saligförklarade sin föregångare Johannes Paulus II följdes gudstjänsten på Petersplatsen av mer än en miljard människor världen över via tv och internet. På plats i Rom uppges 1,5 miljoner människor ha befunnit sig i och runt Vatikanen under saligförklaringen. Men även om det var anmärkningsvärt många som fanns på plats i Rom, så är det alltså ingenting mot det stora antal som såg ceremonin live på tv- och datorskärmar, nämligen drygt var sjätte människa på jorden. Det uppger idag, tisdag, italienska och amerikanska tv-bolag som sammanställt tittarsiffrorna för livesändningen från Vatikanen i söndags.

Efter att kistan med Johannes Paulus II:s kvarlevor ställts upp i Peterskyrkan efter söndagens ceremoni hade redan i går, på måndagseftermiddagen klockan 17.30, runt 350 000 människor defilerat förbi kistan. Efter att Peterskyrkan stängdes för allmänheten på måndagskvällen placerades kistan med den förre påvens kvarlevor i S:t Sebastians kapell i Peterskyrkans högra sidoskepp, där den nu fått sin permanenta placering.

Roms borgmästare Gianni Alemanno förklarade i ett uttalande att han var mycket nöjd med hur saligförklaringen avlöpt. 2500 poliser var i insats i Rom och inga allvarliga incidenter har rapporterats. Två miljoner vattenflaskor delades ut till deltagarna, och 2329 människor behandlades av läkare för olika slags åkommor.

Kathpress 2011-05-03

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: