Muslim ersätter mördad kristen minister i Pakistan

Den pakistanska regeringen har utsett muslimen Riaaz Hussain Pirzada till ny minister för de religiösa minoriteterna i landet. Hussain Pirzada ersätter Shahbaz Bhatti, den ende kristne ministern i Pakistans regering, som mördades av islamistiska terrorister den 2 mars i år, eftersom han motsatte sig landets nya, stränga lag mot blasfemi.

Den nye ministern valdes i samband med den senaste omorganisationen av regeringen, efter det att oppositionspartierna hade gjort framsteg i valen. Enligt den italienska nyhetsbyrån Ansa har olika kristna rörelser, liksom flera människorättsorganisationer, kritiserat tillsättningen av den nye ministern. Julius Salik, före detta minister för samhällsutveckling i Pakistan och grundare av World Minorities Alliance, hävdar i nättidningen Pakistan Christian Post att minoriteterna själva borde ha fått välja sin egen företrädare i regeringen, istället för att de partier som är i majoritet i regeringen fick göra det.

De kristna i Pakistan utgör 1,6 % av befolkningen och de är en utsatt och förföljd minoritet. Den som på något sätt anses kränka Muhammed eller Koranen döms enligt den nya blasfemilagen till dödsstraff eller livstids fängelse. Blasfemilagen tillämpas ofta mot kristna för att göra upp räkningen med dem i tvister mellan familjer, eller helt enkelt på grund av religiös intolerans. Julius Salik, som själv har nominerats till Nobels fredspris, anser att situationen är djupt beklaglig och påpekar att denna praxis leder till orättvisor som drabbar de underkuvade och förtryckta minoriteterna i Pakistan.

ACI Prensa 2011-05-10

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: