En av världens äldsta kyrkor utgrävd

I den antika staden Laodicea har turkiska arkeologer grävt fram en av världens äldsta kyrkor. Chefen för utgrävningen, Celal Simsek, uppger för den tyska katolska nyhetsbyrån KNA att kyrkan uppfördes någon gång mellan år 313 och 320, omedelbart efter att förföljelserna av de kristna upphörde i och med Milano-ediktet år 313.

Därmed är byggnaden inte bara en av de äldsta kyrkorna i hela världen, förklarar Simsek i intervjun. Till skillnad från andra kyrkor från 300-talet har denna dessutom varit täckt av jord under mycket lång tid, vilket har lett till att den bevarats i originalskick. Av den anledningen hoppas man att den ska skänka nya insikter kring kristendomens tidiga historia och kyrkoarkitekturens utveckling.

Kyrkan upptäcktes förra året tack vare underjordiska mätningar, och utgrävningarna har pågått sedan dess. Man hoppas att kyrkan efter vidare restaurationsarbeten kommer att bli möjlig att besöka från och med nästa år. Med tanke på hur viktig kyrkan är för den kristna världen kommer Turkiet kanske också att bjuda in påven Benedictus XVI till invigningen, spekulerar utgrävningens chef Simsek.

Den antika staden Laodiocea, som låg i Frygien, omnämns i Uppenbarelseboken i Nya testamentet som platsen för den sjunde kristna församlingen som får ett eget brev från Kristus. Den nuvarande staden ligger i Turkiet, nära staden Denizli.

Kathpress 2011-05-18

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: