Ärkebiskop Sako: Stoppa våldet mot de kristna i Irak!

Den kaldeisk-katolske ärkebiskopen av Kirkuk i norra Irak, Louis Sako, vädjar om att våldet mot de kristna i Irak äntligen ska upphöra: ”Stoppa våldet! Vi vill inte längre leva som gisslan och främlingar i våra egna städer och hem!”. Uttalandet skedde i samband med en interreligiös fredsandakt i katedralen i Kirkuk i tisdags, den 31 maj. Enligt den kristna organisationen Pro oriente fanns, förutom kristna, en rad framstående muslimer närvarande vid det interreligiösa mötet i Kirkuk. Stadens polischef, regionens armékommandant och såväl sunnitiska som schiitiska muslimer deltog.

I sitt tal sade ärkebiskop Sako:” Vi kristna i Irak vill göra allt vi kan för att främja en försoning mellan oss och muslimerna, men vi vill inte tvingas leva i isolerade ghetton eller i flyktingläger.” I denna tid, som kännetecknas av ”blint och dödligt våld” är det viktigt att kristna och muslimer träffas och bygger broar mellan varandra.

I förra veckan dödades återigen en kristen i staden Mossul. Denna gång var det en syrisk-ortodox kristen som arbetade på en cementfabrik som föll offer för ett terrordåd. Mannen, som hette Arkan Jihad Yacob, hade redan tidigare två gånger utsatts för kidnappningsförsök, men båda gångerna lyckats fly.

Kathpress 2011-06-05

Mer information här och här.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: