Kina: Biskopskandidat fängslad, annan biskop vigd i dag

Ordföranden för organisationen för de regeringstrogna katolikerna i Kina (den så kallade Patriotiska katolska föreningen), biskop Johannes Fang Xingyao, genomförde i dag, onsdag den 29 juni, en biskopsvigning utan påvens tillstånd. Den som vigdes är den 48-årige Paul Lei Shiyin, som är en av tio vice ordföranden i Patriotiska katolska föreningen. Vigningen betraktas av den katolska kyrkan som ett giltigt sakrament, men den strider mot kyrkorätten och leder till exkommunikation. Vid ceremonin i sydvästkinesiska Leshan deltog runt ett tusen personer, däribland representanter för regeringen i Peking.

Den katolska nyhetsbyrån UCANews meddelar att ytterligare sex katolska biskopar deltog i vigningen. Dessa sex biskopar hör alla till de biskopar som är erkända av Vatikanen. UCANews uppger också att den nyvigde biskopen har förklarat han varit i kontakt med Vatikanen för ett år sedan och besvarat en rad frågor från dem, och att ”man måste ta hänsyn till den lokala kyrkans behov och kan inte vänta hur länge som helst.”

Samtidigt hålls en annan biskopskandidat fängslad av den kinesiska polisen. Det rör sig om den 43-årige Joseph Sun Jigen, som utsetts till biskop i den nordkinesiska provinsen Hebei. Han är godkänd som biskopskandidat också av påven och han skulle ha biskopsvigts idag, onsdag, men har hindrats av polisen att delta i ceremonin genom att spärras in. Stiftet Handan protesterar på sin hemsida mot polisens ingripande. Myndigheterna har uppmanat stiftet att ta bort protesten från sin hemsida.

Kathpress 2011-06-29

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: