Aposteln Filippos grav funnen?

Italienska arkeologer uppger att de i samband med utgrävningar i västra Turkiet verkar ha funnit aposteln Filippos grav. Om uppgifterna stämmer rör det sig om en sensationell upptäckt. Filippos omnämns som lärjunge till Jesus på en rad ställen i Nya testamentet (exempelvis Joh 1:43; 12:21; 14:8; Apg 8:5).

Turkiska tidningar beskriver i dag, onsdag den 27 juli, den anmärkningsvärda upptäckten som gjorts under ledning av den italienske arkeologen Francesco D’Andria som ”en för kristenheten och den arkeologiska forskningen viktig upptäckt”. Den nyupptäckta graven befinner sig i den antika staden Hierapolis i närheten av det nutida Denizli. Själva kistan har man ännu inte öppnat.

Aposteln Filippos ska enligt traditionen ha varit verksam i nuvarande västra Turkiet och dött som martyr i Hierapolis. Arkeologen D’Andria förklarar att kistan ursprungligen placerats på ett annat håll, men att man under bysantinsk tid flyttade den till en kyrka, och att det är denna gamla bysantinska kyrka som arkeologerna nu har grävt fram, inklusive vad som verkar vara aposteln Filippos grav.

Utgrävningarna i Hierapolis utgör en del av ett antal utgrävningar som för närvarande genomförs av ett internationellt team av arkeologer i västra Turkiet.

Kathpress 2011-07-27

Läs mer här , här och här.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: