Sarkozy vill träffa påven om romerna

Efter kritiken från katolska kyrkoledare i Frankrike, och även från Vatikanen, mot Frankrikes utvisning av romer vill den franske presidenten Nicolas Sarkozy personligen träffa påven Benedictus XVI för att diskutera frågan direkt med honom. Den franska katolska tidningen La Croix berättar på sin hemsida att den franske presidentens personlige sekreterare Claude Geant har bekräftat att han har kontaktat Vatikanen för att få en tid för ett möte mellan Sarkozy och påven i Vatikanen så fort som möjligt. Som det ser ut kommer mötet att äga rum i början av oktober.

Den franske presidentens initiativ kommer efter att relationerna mellan honom och den katolska kyrkans ledning har blivit mycket ansträngda på grund av Frankrikes kollektiva utvisning av romer till Rumänien och Bulgarien. På katolska håll har kritiken varit hård och somliga kyrkoledare har ifrågasatt om utvisningarna är lagliga. Och påven har själv i ett uttalande uppmanat Frankrike att acceptera ”det legitima i att människor är olika”.

Enligt tidningen La Croix är den franske presidentens initiativ ett tecken på hur anstränga relationerna är just nu mellan den franska regeringen och den katolska kyrkan. Normalt förbereds denna typ av besök minst fyra–sex månader i förväg. Men Sarkozy vill alltså inte vänta så länge, eftersom han fruktar att förlora sina katolska väljare. Enligt nya opinionsundersökningar har stödet bland franska katoliker för president Sarkozy sjunkit från 61 till 47 procent under det senaste året.

Kathpress 201009-11

Kommentarer är stängda.